Πόλωση και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε το video βόμβα που “έβγαλε στη φόρα” η Χρυσή Αυγή και στο οποίο εμφανίζεται ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, να συνομιλά με τον υπόδικο βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με τις διώξεις κατά της οργάνωσης και το πως αντέδρασε ο πρωθυπουργός. Το κλίμα πόλωσης αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Καπα Research για Το Βήμα της Κυριακής, που έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη. Στο πρώτο μέρος της έρευνες φαίνεται η κυβέρνηση να εξαργυρώνει τη συμφωνία με την τρόικα, τις πανηγυρικές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στο Ζάππειο, τη βεβαιότητα εξόδου από την κρίση και την επερχόμενη έξοδο στις αγορές. Αλλά η ανατροπή έρχεται στο δεύτερο μέρος της έρευνας. Στην πανελλαδική έρευνα που έγινε την 1η και 2 Απριλίου, πριν δηλαδή ξεσπάσει η υπόθεση Μπαλτάκου, στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 2,1%, λαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών 21,7% έναντι 19,6 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόμμα Έρευνα 1-2 Απριλίου
Νέα Δημοκρατία 21,7%
ΣΥΡΙΖΑ 19,6%
Το Ποτάμι 9,2%
Χρυσή Αυγή 6,9%
ΚΚΕ 5,8%
Ελιά 5,4%
ΑΝΕΛ 3,9%
ΔΗΜΑΡ 2,1%
Άλλο 6,5%
Λευκό 1,8%
Αναποφάσιστοι 17,1%

Μετά τις αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη όμως, το κλίμα άλλαξε. Η έρευνα επαναλήφθηκε στις 3 Απριλίου, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ πια να έχει προβάδισμα 0,7% και να συγκεντρώνει 21,5% και τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί το 20,8%.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως μεν Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει “κλειδώσει” την τρίτη θέση, αλλά στην έρευνα μετά τις αποκαλύψεις φαίνεται να έχει χάσει σχεδόν 1% την ώρα που η Χρυσή Αυγή έχει κερδίσει ανάλογο ποσοστό! Ανεβασμένα ποσοστά μετά τις εξελίξεις εμφανίζουν επίσης ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ και οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται λιγότεροι. Μόνο η Ελιά και η Δημοκρατική Αριστερά παρουσιάζουν απώλειες.

Κόμμα Έρευνα 3 Απριλίου
ΣΥΡΙΖΑ 21,5%
Νέα Δημοκρατία 20,8%
Το Ποτάμι 8,5%
Χρυσή Αυγή 7,7%
ΚΚΕ 6,2%
Ελιά 4,6%
ΑΝΕΛ 4%
ΔΗΜΑΡ 1,7%
Άλλο 5,6%
Λευκό 2,7%
Αναποφάσιστοι 16,7%

Όσον αφορά στο αν οι πολίτες θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, το όχι είναι συντριπτικό, με το 55,2% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να τάσσονται κατά αυτού του σεναρίου. Ναι σε εκλογές τώρα είπε το 35,9%. Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 41,2% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που λαμβάνει 33,3%. “Κανένας από τους δυο” απαντά το 23,8% των ερωτηθέντων. Το 40,5% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται στην οικονομία μια κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό (37,8) που πιστεύει πως μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερη. Απαισιόδοξοι για το μέλλον είναι το 63,8%, που θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Πιο αισιόδοξοι το 25% που πιστεύει πως όλα πάνε καλύτερα, ενώ το 10,8% θεωρεί ότι είναι στάσιμα.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Στην Πάτρα μίλησε η Κατερίνα Μπατζελή

Next Story

Eric Burdon, Calexico και Woodkid στη σύνθεση του Rockwave Festival 2014

Latest from featured posts

Έπιασαν δύο ύποπτους τζιχαντιστές στο Βέλγιο- Ετοίμαζαν χτύπημα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Δύο συλλήψεις έγιναν στις Βρυξέλλες, ατόμων που φέρονται να είναι ύποπτα για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Μετά τον ευρωπαϊκό συναγερμό που σήμανε σε διάφορες ευρωπαϊκές
Go toTop