Είναι από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Ο λόγος για την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη που ανεβάζει το Εθνικό θέατρο, με τον Αιγιώτη ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που είναι και «φρεσκοπαντρεμένος», στον ρόλο του Διόνυσου.

Η υπόλοιπη διανομή των ρόλων στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, έχει ως εξής.

Ιέρεια – Εβελίνα Παπούλια

Πλάσμα Ιέρειας – Έντυ Λαμέ

Ξανθίας – Πάνος Βλάχος

Ηρακλής – Λαέρτης Μαλκότσης

Αποθανών – Σπύρος Μπιμπίλας

Χάρων, Βοηθός Ευριπίδη – Στέλιος Ιακωβίδης

Σώμα Ίακχου – Αγγελική Τρομπούκη

Αιακός – Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Πανδοκεύτρα Α΄ – Αγορίτσα Οικονόμου

Πανδοκεύτρα Β΄ – Μαρία Κωνσταντάκη

Πλαθάνη – Σωκράτης Πατσίκας

Αισχύλος – Γιάννης Ζουγανέλης

Ευριπίδης – Φάνης Μουρατίδης.

Χορός Βατράχων, Χορός Μυστών, Νεκρόσιμος ακολουθία, Παράβαση, Ρόλοι στον Άδη, Χορικά του Ποιητικού Αγώνα – Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μυρτώ Γράψα, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Λάμπρος Κτεναβός, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Κωνσταντάκη, Ειρήνη Μπούνταλη, Πάολα Μυλωνά, Αγορίτσα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ούστα, Εβελίνα Παπούλια, Ιβάν Σβιτάιλο, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Σπύρος Μπιμπίλας, Στέλιος Ιακωβίδης, Αντώνης Στρούζας, Έντυ Λαμέ.

Ορχήστρα που άδει στον Άδη – Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Γιωργής Τσουρής.

Διαβάζει Σεφέρη και Ελύτη ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιωργής Τσουρής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαρία Κωνσταντάκη.

Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις. Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη.

Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Σκηνοθεσία – Απόδοση Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια Εύα Νάθενα

Μουσική – ο Πατρινός συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση – Χορογραφίες Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί – Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία – Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη – Νουρμάλα Ήστυ

Δραματολόγος παράστασης – Εύα Σαραγά

*Η παράσταση θα ξεκινήσει την περιοδεία της στις 19 και 20 Ιουλίου από την Καβάλα και το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την 1η και 2 Αυγούστου θα παιχθεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ενώ στην Πάτρα, αναμένεται να έρθει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στις 18 και 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Τι σημαίνει η πώληση της μικρής ΔΕΗ: Πόσο και ποιοί θα την πάρουν

Next Story

Πάτρα: Εγκλωβισμοί σε ασανσέρ τα ξημερώματα λόγω διακοπής ρεύματος

Latest from CULTURE

Τα χρέη «πνίγουν» το ΚΘΒΕ

Μπορεί οι διοικήσεις να αλλάζουν ανά τετραετία, τα προβλήματα, όμως, και η επισφαλής (λόγω αμείωτων χρεών και αδυναμίας διαχείρισης των επιπρόσθετα μειωμένων επιχορηγήσεων) συνέχιση
Go toTop