Tις προθέσεις της κυβέρνησης, για τέσσερα μεγάλα έργα, προϋπολογισμού περί τα δύο δισ. ευρώ, που δημοπρατούνται στο πρώτο τετράμηνο, διερευνούν στην αγορά κατασκευών.

Τα τρία εξ’ αυτών προωθούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ενώ το τέταρτο εντάσσεται στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση προς τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες.

Οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου (προϋπολογισμού περί το ένα δισ. ευρώ), η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος (προϋπολογισμού περί τα 400 εκατ. ευρώ) και η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας.

Ο τέταρτος αφορά στο τμήμα Πάτρα – Πύργος, με προϋπολογισμό περί τα 420 εκατ. ευρώ. Εντός του τετραμήνου δημοπρατούνται και σιδηροδρομικά έργα όπως το τμήμα Ψαθόπυργος – Ρίο, προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ.

Και οι πέντε διαγωνισμοί έχουν ήδη παραταθεί (οι περισσότεροι πέντε φορές!) αλλά οι νέες ημερομηνίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέουν το προσεχές τρίμηνο. Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα έργα προκηρύχθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω των οποίων θα καλύπτονταν η εθνική συμμετοχή. Γι’ αυτό και αν δεν έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μεταφορές και Περιβάλλον του νέου ΕΣΠΑ, θα υπάρξουν και νέες αναβολές.

 Πατρών – Πύργου και Σιδηρόδρομος

Για τις 31 Μαρτίου μεταφέρθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το τμήμα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά προβλέπονταν πως οι προσφορές είχαν κατατεθεί την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για το τμήμα που είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού κατά την επαναδιαπραγμάτευση με το υπουργείο Υποδομών ώστε να «αναστηθούν» τα εργοτάξια στους οδικούς άξονες. Για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας ενδιαφέρονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, αλλά παραμένει άγνωστη η τύχη του σχετικού διαγωνισμού. Για τις 25 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί και η κατάθεση προσφορών για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος – Ρίο, προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ. Όμως, η τύχη του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στην ΕΡΓΟΣΕ.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Έδωσε 5€ και κέρδισε 2.000.000 το βράδυ των εκλογών

Next Story

ΠΑΤΡΑ: Στη Veso Mare η έκθεση των καρναβαλικών στολών

Latest from ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Go toTop