Έρευνες που θα αποτελέσουν τη βάση για τις γεωλογικές και σεισμικές προβλέψεις, διεξάγει κοινοπραξία ειδικευμένων εταιρειών, για το σχέδιο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό Κρσκο (ΝΕΚ) στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA, παρά το γεγονός ότι καμία επίσημη απόφαση δεν υπήρξε σε εθνικό επίπεδο για την κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα, μελέτες στην περιοχή όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί ο δεύτερος αντιδραστήρας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Gen energija, διαχειριστής του μοναδικού πυρηνικού σταθμού στη Σλοβενία (ανήκει στην Gen energija και την κροατική Hrvatska Elektropriveda), διεξάγει έρευνες από το 2007 και ενώ οι συζητήσεις για την πιθανότητα κατασκευής ενός δεύτερου αντιδραστήρα δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας στη χώρα, μόλις πρόσφατα ένα συμβόλαιο αξίας 2,6 εκατ. ευρώ υπεγράφη με μια κοινοπραξία εξειδικευμένων εταιρειών για την διεξαγωγή ερευνών για τις σεισμικές και γεωλογικές προβλέψεις.

Ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο, παρέχει περίπου το 1/4 του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Σλοβενία και ενώ, αρχικά, σχεδιαζόταν να κλείσει το 2023, δεν αποκλείεται παράταση της λειτουργίας του.

Από την Gen energija γνωστοποιήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι η κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σλοβενίας και την αμερικανική εταιρεία Rizzo Associates ξεκίνησε τις εργασίες (την διεξαγωγή ερευνών) αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gen energija Μάρτιν Νόβσακ δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, ότι ο σταθμός είναι έτοιμος για την πιθανή κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα.

Υπογράμμισε δε, ότι η εταιρεία συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για το έργο, διότι είναι πεπεισμένη ότι σύντομα θα καταστεί μέρος του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας.

Προς το παρόν, η συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δεν στηρίζει την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα, ενώ τονίζει ότι οι αποφάσεις για συγκεκριμένα ενεργειακά έργα θα ληφθούν στο πλαίσιο ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται υπό κατάρτιση, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Χρυσές Σφαίρες: Οι νικητές είναι… Charlie Hebdo!

Next Story

Πέντε θάνατοι από γρίπη

Latest from KΟΣΜΟΣ

Go toTop