Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί  η ανακοίνωση που εξέδωσε η Α΄  ΕΛΜΕ Αχαΐας με αφορμή το περιστατικό με καθηγητή που σημειώθηκε εντός σχολικής αιθούσης.

Προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός συνδικαλιστικού φορέα να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα μέλη του. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στοχοποίηση και η προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων που κάλυψαν το ρεπορτάζ.

Υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι η δημοσιοποίηση των θεμάτων και η όσο το δυνατόν πολύπλευρη ανάπτυξή τους και όχι η αποσιώπηση και η απόκρυψη  ζητημάτων για τα οποία έχει δικαίωμα να ενημερωθεί η κοινωνία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην εν λόγω ανακοίνωση της ΕΛΜΕ υπήρξε μη ορθή διατύπωση και δεν αναφερόταν σε δημοσιογράφους που επωνύμως ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους – στους οποίους ο ίδιος φορέας απευθύνεται τακτικά για την κάλυψη των δραστηριοτήτων του- αλλά σε ανώνυμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η προσπάθεια φίμωσης ή απαξίωσης του δημοσιογραφικού έργου δεν θα μείνει αναπάντητη απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

 

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό αυτοτραυματισμού καθηγητή σε σχολείο της Πάτρας, σημειώνει τα εξής: “Σχετικά με το γεγονός που συνέβη σε σχολείο της περιοχής μας και μετά την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αυτή προέκυψε από το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου:

α) εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο συνάδελφο, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά σε όλη τη σχολική κοινότητα

β) καταδικάζουμε με απόλυτο τρόπο τα όποια φαινόμενα ανθρωποφαγίας και κανιβαλισμού, που εμφανίσθηκαν σε ορισμένα μέσα του γραπτού ή του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία ξεπέρασαν κάθε έννοια ηθικής και σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση

γ) το συγκεκριμένο γεγονός, αν και μεμονωμένο, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο καθημερινό ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους. Οι περικοπές των μισθών, η αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτείας να καλύψει τα κενά λόγω έλλειψης διορισμών, οι διαθεσιμότητες, οι αργίες των Πειθαρχικών Συμβουλίων, η δαμόκλειος σπάθη της αξιολόγησης που συσχετίζεται και με απολύσεις έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό στους εκπαιδευτικούς που επιβαρύνει και την ψυχική τους ηρεμία αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου

δ) οι υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), οι οποίες υποβοηθητικά θα λειτουργούν προς όφελος της σχολικής κοινότητας, απουσιάζουν διαχρονικά από το ελληνικό σχολείο

ε) απαιτούμε την απόσυρση της εγκυκλίου Μανιτάκη – Παπαθεοδώρου και την αξιοποίηση συναδέλφων με προβλήματα υγείας  σε διοικητικές θέσεις ή σε θέσεις όπου θα ήταν χρήσιμοι για την υπηρεσία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί το αδιέξοδο μια πολιτικής που είναι καταστροφική για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τους συναδέλφους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη μεταξύ τους να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.”

 

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

ΠΑΤΡΑ: Σε λάθος χρόνο από την Κινηματογραφική Λέσχη

Next Story

New York Times: Κυνηγώντας μια βίλα στα ελληνικά νησιά -Ποιοι αγοράζουν και σε ποιες τιμές

Latest from featured posts

Έπιασαν δύο ύποπτους τζιχαντιστές στο Βέλγιο- Ετοίμαζαν χτύπημα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Δύο συλλήψεις έγιναν στις Βρυξέλλες, ατόμων που φέρονται να είναι ύποπτα για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Μετά τον ευρωπαϊκό συναγερμό που σήμανε σε διάφορες ευρωπαϊκές
Go toTop