Στην Ελβετία μεταφέρθηκε προσωρινά το ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη, το Κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον πρώτο μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Το ιστορικό Κύπελλο θα φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, ενόψει της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στο μουσείο για έξι μήνες, προκειμένου επισκέπτες από όλον τον κόσμο να θαυμάσουν από κοντά το σημαντικό αυτό κειμήλιο και να ενημερωθούν για την ιστορία του.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ, ο γάλλος φιλόλογος που εισηγήθηκε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, και ανήκε στην οικογένεια του Ολυμπιονίκη. Το 2012 δημοπρατήθηκε σε διεθνή δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό το κειμήλιο αυτό να παραμείνει εκτός Ελλάδας και να είναι προσιτό στον ελληνικό λαό. Η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ασημένιο Κύπελλο εξασφαλίστηκε μέσω της φιλοξενίας του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου από τον Σεπτέμβριο του 2012 περισσότεροι από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, μεταξύ των οποίων 300.000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να εμπνευστούν από τον συμβολισμό του. «Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα ταξιδέψει εκτός συνόρων, δίνοντας τη δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να γνωρίσει την πορεία του ιστορικού αυτού Κυπέλλου και, μέσω αυτού, το σθεναρό ελληνικό πνεύμα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «ελπίζουμε το Κύπελλο να εμπνεύσει τους επισκέπτες του Ολυμπιακού Μουσείου και ευχόμαστε από καρδιάς, μόλις το μοναδικό αυτό κειμήλιο βρει τη μόνιμη θέση του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να συνεχίσει να αποτελεί πηγή δύναμης, περηφάνιας και αισιοδοξίας για όλους μας». Το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα αναμνηστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τη διάρκεια της έκθεσής του εκεί, θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό για την πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Ελλάδα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου, και μετά το 2016, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα εκτίθεται μόνιμα εκεί.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Στην Πάτρα ο τέως υπουργός οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος στις 22 Σεπτεμβρίου

Next Story

ΠΑΤΡΑ: Τη Δευτέρα η τελετή παράδοσης παραλαβής των Πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο

Latest from KΟΣΜΟΣ

Go toTop