Σε… «δηλητήριο» έχουν μετατραπεί τα νερά του ποταμού Πηνειού από την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων, ενώ οι παρόχθιοι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, που βλέπουν τα ζώα τους να πεθαίνουν και τις καλλιέργειές τους να μένουν απότιστες, έχουν σηκώσει τα χέρια. Το άδειασμα των λυμάτων στα νερά του Πηνειού, που διασχίζει τη μισή σχεδόν πεδινή Ηλεία, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τους κατοίκους της περιοχής και τους παρόχθιους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, είναι η πρώτη ίσως φορά που οι συνέπειες της είναι τόσο… θανατηφόρες!

Ο κ. Θεόδωρος Σπυριλιώτης, εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων Βαρθολομιού είδε έξι από τα πρόβατά του, που έπιναν νερό από το ποτάμι, να πεθαίνουν, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, της Αγίας Μαύρας, των Καβασίλων κ.α. έχουν χαθεί από δηλητηρίαση «αμέτρητα» πουλερικά.

Ο κ. Σπυριλιώτης μάλιστα έθεσε το θέμα και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, ενώ ο δήμος, ο οποίος διενεργεί επιτόπια αυτοψία σε κάθε καταγγελία που έχει φτάσει ως αυτόν, έχει ειδοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες υγειονομικές και όχι μόνο υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χθες, ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Αντώνης Αποστολόπουλος βρέθηκε στο σημείο που έπιναν νερό τα πρόβατα του κ. Σπυριλιώτη στα Καλύβια Βαρθολομιού, διαπιστώνοντας και ο ίδιος τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει φέτος το φαινόμενο.

«Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ρύπανση στο ποτάμι αλλά ποτέ δεν έχουμε χάσει ζώα που πίνουν νερό από αυτό» είπε στον αντιδήμαρχο Πηνειού ο κ. Θεόδωρος Σπυριλιώτης, ενώ με τη σειρά του, ο κ. Αντώνης Αποστολόπουλος είπε στην «Πρωινή»: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Διαπιστώνουμε μόλυνση από λύματα σε όλο το μήκος του ποταμού Πηνειού, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι λύματα είναι, αλλά όλοι οι παρόχθιοι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Χάνουν ζώα και δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Δεν ξέρουμε τι άλλους κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτή η πρωτοφανής μόλυνση, εμείς ωστόσο έχουμε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις υγειονομικές και τις υδρολογικές και τις περιβαλλοντολογικές και αναμένουμε και τη δική τους συνδρομή. Παράλληλα, έχουμε ενημερώσει όλα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουμε τους υπαίτιους της μόλυνσης».

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά και οι παρόχθιοι καλλιεργητές, με πρώτα και καλύτερα τα περιβόλια των εσπεριδοειδών στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, την καλλιέργεια φράουλας στην είσοδο των Καβασίλων κ.α. με αποτέλεσμα, να αναγκάζονται να ποτίσουν, πολλαπλασιάζοντας το κόστος της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Το πρόβλημα της ρύπανσης ωστόσο του ποταμού Πηνειού με επικίνδυνα λύματα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις αφού καθημερινά, δεκάδες οικονομικοί μετανάστες ψαρεύουν στα νερά του το… «φαγητό» της ημέρας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τι είδους λύματα έχουν πέσει στον ποταμό και τι συνέπειες μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Επιμένει το κόμμα της Μέρκελ: Η καλύτερη λύση είναι το προσωρινό Grexit

Next Story

Η Βild έβαλε όλο το 2015 σε μια φωτογραφία -Και το… μεσαίο δάχτυλο Βαρουφάκη

Latest from ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Go toTop