Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απάλλαξε την Τρίτη τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ από τη μία καταδικαστική απόφαση για διαφθορά όμως επιβεβαίωσε την καταδίκη του για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς μειώνοντας την ποινή του σε φυλάκιση 18 μηνών χωρίς αναστολή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Εχούντ Ολμερτ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της κυβέρνησης στο Ισραήλ που θα φυλακιστεί στη χώρα του.

Ο Όλμερτ, πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2014 για δύο κατηγορίες διαφθοράς σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή. Το ανώτατο δικαστήριο με την σημερινή του απόφαση έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις σε μια από τις υποθέσεις δωροδοκίας απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο από τη μια κατηγορία, ενώ μείωσε σε φυλάκιση 18 μηνών την ποινή του στη δεύτερη κατηγορία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Kol Yisrael.

Ο 70χρονος Ολμερτ θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν την εμπλοκή του σε μεγάλη κτηματομεσιτική συμφωνία στην πόλη ενόσω ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, την περίοδο 1992-2003. Τον Μάρτιο του 2014, ο ‘Ολμερτ είχε κριθεί ένοχος δύο κατηγοριών για διαφθορά σε σχέση με το μεγάλο οικιστικό σχέδιο Holyland στην Ιερουσαλήμ. Κατηγορείτο ότι διευκόλυνε τους κατασκευαστές του οικιστικού σχεδίου να παρακάμψουν νομικά εμπόδια, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δωροδοκίες. Μετά την καταδίκη του σε έξι χρόνια φυλάκιση, ο ‘Ολμερτ είχε δεσμευτεί να εφεσιβάλει την απόφαση.

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, ο ‘Ολμερτ έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση προς τον Τύπο αναφέροντας ότι ουδέποτε του πρότειναν ή αποδέχτηκε οιαδήποτε δωροδοκία και ότι σέβεται πλήρως την απόφαση της δικαιοσύνης να διατηρήσει εν μέρει την καταδικαστική ποινή του.

Πριν του απαγγελθούν οι κατηγορίες το 2014, ο ‘Ολμερτ κατηγορείτο επίσης για διαφθορά, αλλά δεν είχε συλληφθεί.

Η δίκη του και άλλων 15 κατηγορουμένων, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, αφορούσε κυρίως την κατασκευή στην Ιερουσαλήμ ενός μεγάλου οικιστικού σχεδίου. Το 2010 είχε κριθεί ο βασικός ύποπτος στην “υπόθεση Holyland”. O πρώην δικηγόρος με ειδικότητα στο εμπορικό δίκαιο, λάτρης των ακριβών κουστουμιών, των πούρων, του ποδοσφαίρου, του καλού φαγητού και των ταξιδιών στο εξωτερικό έδειχνε να έχει διαφύγει από οποιαδήποτε καταδίκη. Αλλά τον Μάιο του 2014, με την πρωτόδικη καταδίκη του για διαφθορά άρχισε η καθοδική του πορεία.

Πρώην στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν ενταχθεί στην κεντροδεξιά, ο ‘Ολμερτ δεν υπέβαλε υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του Καντίμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία του Νετανιάχου, ο οποίος έκτοτε κυβερνά τη χώρα.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Λεβέντης: «Βλακώδης συναλλαγή» η συνεργασία με Τσίπρα

Next Story

ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Κινηματογραφική καταδίωξη υπόπτων στην εθνική οδό! Ακινητοποιήθηκαν στο ύψος του Γομοστού

Latest from KΟΣΜΟΣ

Go toTop