Μπορεί οι διοικήσεις να αλλάζουν ανά τετραετία, τα προβλήματα, όμως, και η επισφαλής (λόγω αμείωτων χρεών και αδυναμίας διαχείρισης των επιπρόσθετα μειωμένων επιχορηγήσεων) συνέχιση της λειτουργίας του θεάτρου παραμένουν στο ΚΘΒΕ, όπως υπογράμμισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Απλήρωτοι επί τρίμηνο και πλέον, οι 300 εργαζόμενοι του χρονίως υπερχρεωμένου ΚΘΒΕ που στελεχώνουν τις -εν πλήρη- λειτουργία πέντε σκηνές και τα παρασκήνια της Κρατικής σκηνής επιχείρησαν και σήμερα τη γνωστοποίηση των αδιέξοδων -όπως τα χαρακτήρισαν- προβλημάτων, ζητώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού την εφάπαξ ρύθμιση και τη θεσμική θωράκιση του θεάτρου, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να επιτελεί τον πολιτιστικό του ρόλο.

Το ΚΘΒΕ (θέατρο που ιδρύθηκε στα 1961 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη θεατρική ενημέρωση και παιδεία της Βόρειας Ελλάδας), αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία σχεδόν προβλήματα επιβίωσης, λόγω των σωρευμένων χρεών σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιχορηγήσεων (από 10 εκατομμύρια ευρώ, η κρατική επιχορήγηση έφτασε στα 5.800.000 και επαναμειώθηκε πρόσφατα κατά 290.000 ευρώ ύστερα από ρύθμιση στο πλαίσιο των νέων μέτρων).

Παράλληλα, το θέατρο «χρεώθηκε» προ τετραετίας και το «κλείσιμο» της Όπερας Θεσσαλονίκης και το 1.200.000 ευρώ των χρεών της. Αν και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αν και το θέατρο -σε ό,τι αφορά τα χρέη του προς το ΙΚΑ- εντάχθηκε στη ρύθμιση των 150 δόσεων, τα χρέη συνεχίζουν να διογκώνονται λόγω επιπρόσθετων υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ για το ιδιοκτησίας του θεάτρου Βασιλικό Θέατρο αλλά και περί τις 100.000 ευρώ/έτος) για δημοτικά τέλη στους Δήμους Θεσσαλονίκης (για το Βασιλικό και το Θέατρο Γης) και το Δήμο Αγίου Παύλου (για το θέατρο Δάσους, που λειτουργεί ουσιαστικά περί τους δυο μήνες ετησίως).

«Θέλουμε το κοινό να κάνει Χριστούγεννα στις θεατρικές μας αίθουσες. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην εορταστική περίοδο. Αμέσως μετά όμως… κι αν το υπουργείο δεν ασχοληθεί ενεργά με τις ‘ιδιαιτερότητες’ του ΚΘΒΕ είμαστε αναγκασμένοι να ματαιώσουμε τη συμμετοχή μας σε όποια προγραμματισμένη περιοδεία αλλά και στις ίδιες της εντός πόλης παραστάσεις του θεάτρου» δήλωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Πάσης Φύσεως Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Μπίκας.

Στην ανακοίνωσή τους, ηθοποιοί και εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ -οι οποίοι αν και εργασιακά απαξιωμένοι, το τελευταίο διάστημα εξακολουθούν να στελεχώνουν τις πέντε εν πλήρη λειτουργία σκηνές του θεάτρου- ζητούν:

-Διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του θεάτρου την τελευταία 10ετία (ποιος παρέλαβε τι, ποιος και αν ευθύνεται για τη διόγκωση των χρεών).

Παράλληλα, ζητούν:

– Από το ΥΠΠΟ, αύξηση της επιχορήγησης («Θεωρούμε άδικη την περικοπή της επιχορήγησής μας σε ποσοστό 45%»), αλλά -κυρίως- θεσμική θωράκιση του ΚΘΒΕ για τη συνέχιση της κλυδωνιζόμενης εσχάτως λειτουργίας του,

– και από τις διοικήσεις των Δήμων αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, ειδικές ρυθμίσεις για τις οφειλές ΕΝΦΙΑ αλλά και Δημοτικών τελών.

Την περίοδο των γιορτών, το ΚΘΒΕ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο των σκηνών του παρουσιάζονται καθημερινά (Τετάρτη-Κυριακή, όχι όμως τι Πέμπτες – παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) οι εξής παραστάσεις: Βασιλικό θέατρο:

«Η κωμωδία του αυτόχειρα» του Νοκολάι Έρντμαν και τα πρωινά Τετάρτης και Κυριακής (στις 12 και 11 π.μ. αντίστοιχα) «Ο μυστικός κήπος» της Μπαρνέτ Φράνσις Χόντγκσον στην παιδική σκηνή.

-Θέατρο ΕΜΣ: «Ο γλάρος» του Α. Τσέχωφ.

-Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών: «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλεξανδρου Ριζου – Ραγκαβή και κάθε Σάββατο στις 18.00, στη Νεανική σκηνή, παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road».

-Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών: «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου.

Τα εισιτήρια στοιχίζουν από 13 -5 ευρώ (για τις λαϊκές παραστάσεις της Τετάρτης και Πέμπτης, ενώ παρέχονται δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους – ΑΜΕΑ κ.ά.).

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ: Συγκρούστηκαν πλαγαιομετωπικά 2 Ι.Χ.

Next Story

AFP: Πρόσωπο της χρονιάς η Μέρκελ – στη λίστα Τσίπρας και Βαρουφάκης

Latest from CULTURE

Go toTop