Ακρως επιφυλακτικός έναντι μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξή του στην «Κ», σχολιάζοντας ότι οι προγραμματικές θέσεις και επιδιώξεις των δύο κομμάτων είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Απορρίπτει απόλυτα κάθε σενάριο αποχώρησης από τη Ν.Δ. και ίδρυσης νέου κόμματος.

– Το πρόσωπο του προέδρου επηρεάζει τον πολιτικό λόγο του κόμματος. Εάν εκλεγείτε, η Ν.Δ. τι στίγμα θα εκπέμψει;

– Φυσικά το επηρεάζει, αλλά σε ένα φιλελεύθερο, πολυσυλλεκτικό και ιστορικό κόμμα εξουσίας όπως η Νέα Δημοκρατία το θεμελιώδες ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο είναι και ισχυρό και δεδομένο. Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος με τα προσωποπαγή κόμματα, θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα καταλήγουν σε συρρίκνωση γιατί αναπτύσσονται μηχανισμοί, περίκλειστοι, αυτόνομοι και χάνεται η άμεση σχέση με την κοινωνία. Εις ό,τι με αφορά, πίστευα από την εποχή των περιφερειακών εκλογών ότι ο χώρος του σύγχρονου κοινωνικού φιλελευθερισμού είναι πλειοψηφικός κοινωνικά και ότι αυτό μπορεί να εκφραστεί στις κάλπες. Αρκεί εμείς οι πολιτικοί να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες. Υπάρχει, ξέρετε, ο κίνδυνος ένα κόμμα να διολισθαίνει, στο όνομα της εξουσίας και όχι της κοινωνίας, σε συμβιβασμούς και διαχειριστικές λογικές εντελώς ξένα ή αντίθετα με την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Αυτό έχει συμβεί και σε εμάς.

– Δέχεστε κριτική ότι, αν και ο νεότερος, είστε συντηρητικός. Παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης.

– Είναι συντηρητική θέση οι επιφυλάξεις ως προς την αλλαγή περιεχομένου του θεσμού της οικογένειας ως βασικού πυρήνα της κοινωνίας μας; Διότι αυτή είναι η ένστασή μου, όχι η συμβολαιογραφική πράξη ενός συμφώνου μεταξύ δύο ανθρώπων ούτε φυσικά οι επιλογές στην προσωπική τους ζωή, οι οποίες πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές.

– Εχετε μιλήσει για συστήματα, βαρόνους, αντουανέτες. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν εκλεγείτε, θα παραμείνετε σε ένα κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά ή η προεκλογική σας προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για κάτι νέο;

– Δεν έφυγα ούτε μία ημέρα από τη Νέα Δημοκρατία, άρα κάθε σενάριο που αφορά άλλες κινήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν με αφορούν. Οτι θέλω, και πιστέψτε με θα το κάνω, να αλλάξω παθογένειες μέσα στο κόμμα μου είναι γεγονός. Το επικίνδυνο για το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα είναι να συνεχίσει ως έχει, να χάσει την ψυχή και τη δυναμική του και να σταματήσει να δίνει προοπτική για τον τόπο.

– Ασκήσατε και δεχτήκατε κριτική τους τελευταίους μήνες, με αιχμή το πολιτικό σας στίγμα. Εφόσον περάσετε στον δεύτερο γύρο, με ποιους από τους συνυποψηφίους σας θα επιδιώξετε συμμαχία;

– Για το πολιτικό μου στίγμα επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα ποσοστό: 72%… Φαντάζομαι ότι όσοι προσπαθούν να μου κολλήσουν ταμπέλες ενόψει εσωκομματικών εκλογών, διότι πριν κανείς δεν είχε διανοηθεί να ισχυριστεί κάτι ανάλογο, πρέπει να εξηγήσουν αν οι ταμπέλες αφορούν και τους πολίτες που με ψήφισαν πριν από ενάμιση χρόνο. Τώρα, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναζητήσω συμμαχία δεύτερου γύρου, τουλάχιστον όχι στη λογική της πολιτικής συναλλαγής. Η συναντίληψη και οι κοινές θέσεις με συνυποψηφίους μου είναι άλλης τάξης θέμα, αυτό θα φανεί σύντομα πιστεύω.

– Σε ενδεχόμενη κατάρρευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα συμφωνούσατε σε μία κυβέρνηση σωτηρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;

– Να προσδιορίσουμε τι σημαίνει κυβέρνηση σωτηρίας. Να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ; Να συγκυβερνήσουμε μαζί τους; Σε καμία περίπτωση. Αν μιλάμε όμως για μια κυβέρνηση σωτηρίας, η οποία θα βάζει τέλος στην υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα υπερασπίζεται τα εθνικά θέματα, θα βάζει τέλος στις παθογένειες φυσικά και θα συμφωνήσω. Δεν βλέπω όμως πώς θα συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση. Ασφαλώς, το εθνικό συμφέρον είναι για εμένα και για κάθε υπεύθυνο πολιτικό, πιστεύω, υπέρτερο του κομματικού. Η Νέα Δημοκρατία που είναι ο σταθερός πυλώνας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, θα πρωταγωνιστήσει ξανά θέτοντας τη χώρα σε πορεία εξόδου από την κρίση μέσα από ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας. Αυτή είναι η λύση.

– Αν εκλεγείτε, θα ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων των κομματικών στελεχών;

– Ναι, γιατί θεωρώ ότι και ουσιαστικά και συμβολικά πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση στο κόμμα. Δεν είναι θέμα προσώπων, τουλάχιστον όχι μόνον προσώπων, είναι θέμα γενικότερης αντίληψης για τη μορφή και το δυναμικό ενός σύγχρονου κόμματος.

– Η υποψηφιότητά σας κινητοποίησε και «καραμανλικά» και «σαμαρικά» ένστικτα. Ποια θέση θα έχουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, εφόσον κληθείτε να ηγηθείτε της Ν.Δ.;

– Υπάρχουν προσωποκεντρικά ένστικτα στην πολιτική, θυμική δηλαδή ταύτιση με ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος, αλλά υπάρχουν και ιδιοτελείς σκοπιμότητες κάποιων που ενεργούν στο όνομα των ηγετών. Πιστεύω ότι κινητοποίησα τους δεύτερους… Οι πρώτοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Ν.Δ. πρέπει να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μια νέα εποχή αν θέλει να γίνει ξανά το μεγάλο κόμμα εξουσίας που ήταν. Εκτός αν κάποιοι δεν το θέλουν. Τώρα επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν «θέση» υπό την ηγεσία κανενός. Αυτοπροσδιορίζονται πάνω και πέρα από θέσεις. Ασφαλώς είναι και θα είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τη Ν.Δ., οπότε δική μου επιδίωξη θα είναι η τεράστια εμπειρία και το ειδικό πολιτικό τους βάρος, να γίνει κομμάτι, ένας από τους πυλώνες της νέας εποχής για την παράταξη.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων κατά 1,3% το γ΄ τρίμηνο του 2015

Next Story

Ο Τσίπρας ζήτησε συμβούλιο αρχηγών -Θέλει στήριξη για το ασφαλιστικό

Latest from ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Go toTop