«Ναι» ακόμη και στη μερική απασχόληση λένε 8 στους 10 ανέργους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς ο δείκτης ανεργίας παρότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 υποχώρησε στο 24% έναντι 24,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 25,5% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το γ΄ τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.671.096 άτομα με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αντίστοιχα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.160.522 άτομα, καθώς ο αριθμός τους παρουσίασε μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,6% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014.

Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (46,9%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (13,2%) τίτλο σπουδών και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,0%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, μόλις το 12,0% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,4% αναζητεί μεν, πλήρη, στην ανάγκη, όμως δηλώνει διατεθειμένο να εργαστεί και υπό μερική απασχόληση. Το 5,6% είτε αναζητεί μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται για το είδος της απασχόλησης. Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ένα ποσοστό ανέργων της τάξης του 6,6% απέρριψε, κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015 κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,7%),

β) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,2%),

γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (17,4%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 73,7%.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους, βρήκαν απασχόληση 157.407 άτομα, τα οποία κατά δήλωσή τους ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 47.819 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 128.159 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 52.677 άτομα που ήταν απασχολούμενα είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 115.384 άτομα, που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Δ.ΑΧΑΪΑ: Ξεκίνησαν τα …όργανα για τον ΧΥΤΑ Φλόκα

Next Story

Απ. Τζιτζικώστας: «Πολύτιμο κεφάλαιο Καραμανλής, Σαμαράς»

Latest from featured posts

Έπιασαν δύο ύποπτους τζιχαντιστές στο Βέλγιο- Ετοίμαζαν χτύπημα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Δύο συλλήψεις έγιναν στις Βρυξέλλες, ατόμων που φέρονται να είναι ύποπτα για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Μετά τον ευρωπαϊκό συναγερμό που σήμανε σε διάφορες ευρωπαϊκές
Go toTop