Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από συλλόγους, φορείς και τοπικές κοινότητες σχετικά με την απόφαση του δήμου δυτικής Αχαΐας να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα. Συγκεκριμένα η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροής που έχουν συστήσει για το ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και Πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαϊας έχει ως εξής:

H δημοτική  αρχή  του  δήμου της Δυτικής Αχαΐας στο δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα, ψήφισε την κατασκευή  μονάδας  επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα δυναμικότητας 50.0000 τόνων. Σήμερα στο ΧΥΤΑ καταλήγουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 25.000 τόνοι. Χρόνια τώρα οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται προκειμένου ο ΧΥΤΑ Φλόκα να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από δήμους που δεν προβλέπεται.

Αντί η Δημοτική αρχή να φτιάξει ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με πραγματική ανακύκλωση στην πηγή, εμπαίζει τους Δημότες με δήθεν ανακύκλωση και προγραμματίζει να κατασκευάσει μια  μεγάλη μονάδα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τις ζωές μας.

Γιατί η δημοτική αρχή  ζητά να φτιάξει εργοστάσιο δυναμικότητας 50.000 τόνων αφού τα απορρίμματα που παράγει η περιοχή είναι 25.000 τόνοι περίπου το χρόνο;

Η απάντηση είναι πως θέλει να φέρει σκουπίδια από άλλες περιοχές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο  οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι ανεπανόρθωτες. Η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ωλένιας από την ΒΙΠΕ και τον ΧΥΤΑ θα μεταβληθεί σε μια χαβούζα της Δυτικής Ελλάδος αφού για να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα αυτή, θα απαιτεί σκουπίδια κι από άλλους Δήμους οι οποίοι  αδυνατούν να τα διαχειριστούν στο χώρο τους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτες. Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, κανείς δεν θα τα αγοράζει αφού θα προέρχονται από μια περιοχή υποβαθμισμένη περιβαντολλογικά. Ο υδροφόρος ορίζοντας θα επιβαρυνθεί κι άλλο, με ότι αυτό συνεπάγεται στις γεωτρήσεις μας και η υγεία των κατοίκων της περιοχής κινδυνεύει περισσότερο.

Ο δήμος σύμφωνα με τον νόμο που έχει ενσωματώσει και την ευρωπαϊκή οδηγία  και τον εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ)  είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα σκουπίδια ξεχωριστά,(χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πράσινα και κλαδιά για κομποστοποίηση,  βιοαποδομήσιμα, ιατρικά απόβλητα κ.α.) από αυτά που μένουν να ξεχωρίζουν αυτά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και το τελικό υπόλειμμα να πηγαίνει σε χώρους ΧΥΤΥ.

Αν ο Δήμος ακολουθούσε αυτές τις οδηγίες, τα σκουπίδια που θα κατέληγαν θα ήταν πολύ  λιγότερα από αυτά που παράγονται σήμερα και κατά συνέπεια θα είχαμε ανάγκη από μια μικρή μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων μικρού κόστους. Αντίθετα, το κόστος της μονάδας ο Δήμος το υπολογίζει σε 35.000.000 € και το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων φτάνει τα 50.000.000 €.

Την ίδια στιγμή άλλη δήμοι στη χώρα ψήφισαν σχέδια διαχείρισης πολύ μικρού προϋπολογισμού, προωθώντας πραγματική ανακύκλωση στην πηγή με προδιαλογή απορριμμάτων.

Ρωτάμε το  Δήμαρχο κ. Νικολάου:

Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Υπάρχουν σκέψεις για δανεισμό που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη; ή υπάρχουν σκέψεις τη μονάδα αυτή να την παραχωρήσει σε μεγαλοεργολάβους σκουπιδιών;

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια στα οποία μάλιστα η τοπική κοινωνία δεν ρωτήθηκε αλλά ούτε συναινεί και τα οποία θα πλήξουν τις ζωές μας και τον τόπο μας ανεπανόρθωτα.

Καλούμε το δήμο Δυτικής Αχαΐας να προχωρήσει σε πραγματική ανακύκλωση στην πηγή με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό να μην επιτρέψει ούτε κιλό σκουπίδια από άλλους Δήμους, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Δηλώνουμε τέλος πως στην προσπάθεια αδειοδότησης μιας τέτοιας μονάδας θα βρουν τους κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας απέναντί τους.

Τέλος καλούμε κάθε σύλλογο της περιοχής  και όλους τους Δημότες σε αγώνα ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια που θα καταστρέψουν την Δυτική Αχαΐα.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Σε λίγες ημέρες ανεβαίνει η όμορφη Γιάννα Βασιλείου στη σκηνή του Gazarte

Next Story

Αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων κατά 1,3% το γ΄ τρίμηνο του 2015

Latest from ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Go toTop