Κυριολεκτικό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία θα αποτελέσει μια ραγδαία επιβράδυνση της Κίνας, καθώς θα καταφέρει πλήγμα στο εμπόριο, θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με ισχυρότερες τις απώλειες στις αναδυόμενες οικονομίες και τις χώρες που εξάγουν εμπορεύματα. Παράλληλα μπορεί να συμπιέσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εξετάζοντας το σενάριο στο οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνεται το διάστημα 2016-2018 στο 2,3%, εν ολίγοις στο 1/3 της ανάπτυξης που αναμένεται να σημειώσει η Κίνα το επόμενο έτος. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Fitch, «χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης, επιτοκίων και τιμών των εμπορευμάτων θα είναι ο κανόνας γι’ αυτή τη δεκαετία αν υλοποιηθεί το ακραίο αυτό σενάριο».

Στην περίπτωση αυτή, που η Fitch διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί πρόβλεψή της παρά μόνο σενάριο, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2017 στο 1,8% όταν βάσει των έως τώρα προβλέψεων αναμένεται να είναι 3,1%. Δεδομένου του καίριου ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και εφ’ όσον είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο σε εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, μια ραγδαία επιβράδυνσή της θα πλήξει καίρια τις αναδυόμενες αγορές που εξάγουν εμπορεύματα. Ιδιαιτέρως μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που αποτελούν τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα «κινεζικό σοκ» είναι ασφαλώς οι δυτικές οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα εξαιτίας των σημαντικών εξαγωγών της σε αυτήν. Ο αντίκτυπος θα ήταν, όμως, και πάλι περιορισμένος για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι εξαγωγές της στην Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 2,4% του γερμανικού ΑΕΠ. Για τις ΗΠΑ μια ραγδαία επιβράδυνση που θα επέφερε μείωση της ζήτησης για αμερικανικά προϊόντα θα διεύρυνε το έλλειμμά τους στο διμερές εμπόριο με την Κίνα.

Οπως επισημαίνει η Fitch, μετά το 2009 έχουν ήδη μειωθεί ελαφρώς οι εισαγωγές της Κίνας από τις χώρες Ασίας – Ειρηνικού, ενώ στο ίδιο διάστημα συσφίχτηκαν οι εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί με άλλες γεωγραφικές ζώνες. Η περιοχή παραμένει, ωστόσο, πολύ στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Κίνας. Μια ραγδαία επιβράδυνσή της θα συμπαρέσυρε τις οικονομίες Κορέας, Ταϊβάν, Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης και Αυστραλίας, ενώ για το Χονγκ Κονγκ, μια ραγδαία επιβράδυνση της Κίνας ισοδυναμεί με μείωση του ΑΕΠ του το 2016 κατά τουλάχιστον 3% σε σύγκριση με τις σημερινές εκτιμήσεις. Η Ιαπωνία, άλλωστε, θα διολίσθαινε εκ νέου σε ύφεση. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που εξάγουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες με προορισμό κυρίως την Κίνα θα αντιμετώπιζαν αιφνιδιαστική επιβράδυνση. Οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα μπορούν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Χιλής και της Βραζιλίας κατά 4,5% και 1,6%, αντιστοίχως.

Εξίσου σημαντικοί θα είναι, όμως, οι κραδασμοί που θα προκαλούσε στην πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως όσων συνδέονται στενά με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χάλυβα και γενικότερα τα ορυχεία. Η Fitch έχει ήδη υποβαθμίσει σημαντικά το 25% των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 52% των εταιρειών άλλων εμπορευμάτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα, πάντα, με τη Fitch, θα πληγεί παράλληλα και ο κλάδος των ναυτιλιακών εταιρειών εφ’ όσον τα εμπορεύματα αυτά αντιπροσωπεύουν σημαντική μερίδα των μεταφορών φορτίου.

Custom [strong]Sidebar[/strong]

Aenean convallis sapien nulla, et pretium dui luctus sed. Suspendisse lobortis est nibh, vel viverra libero lobortis sit amet. Vivamus pharetra pulvinar leo ut commodo. Maecenas dictum magna id risus fringilla, et ornare lorem consequat. Sed neque lorem, cursus in odio vitae, varius lobortis tortor. Maecenas sit amet orci leo. Vivamus nec sapien non nisi commodo aliquet. Nulla non dictum odio, vitae iaculis libero. Nulla eget pellentesque urna. Nullam scelerisque eros leo, quis sagittis dui suscipit sed. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Pellentesque eleifend dolor quis feugiat porta. Morbi et nulla hendrerit, tincidunt libero in, molestie nibh.
Previous Story

Ανοίγει η εφαρμογή του Taxis για το επίδομα θέρμανσης

Next Story

H Παπαρίζου μίλησε για την κατάθλιψη της

Latest from KΟΣΜΟΣ

Go toTop